Over ons

» Over ons

restaurant-de-kloosterkeuken

Jongeren

In ons restaurant werkt een bijzonder team medewerkers. Dit team bestaat uit jongeren van 15 tot 27 jaar die (door welke oorzaken en omstandigheden dan ook) zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs. Bij ons krijgen zij de mogelijkheid om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat gebeurt door de combinatie van praktijkopleiding, goede begeleiding en samenwerking met elkaar.

restaurant-de-kloosterkeuken

Leermeesters

De dagelijkse leiding van De Kloosterkeuken ligt bij drie succesvolle en ervaren leermeesters. Chef-kok Ben van Hamburg, maître Richard de Groot, docent Lonneke van Dijk en trajectbegeleider Francien Verheul. Samen zorgen zij er voor dat de jongeren vanaf de eerste dag werken in een vaste groep in een goedlopend restaurant. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de goede zorg voor de gasten, zowel in de keuken als in de bediening.

Leerwerkbedrijf

Restaurant De Kloosterkeuken is een van de opleidingsbedrijven van Spaarne Werkt leerwerkbedrijven. Bij het Leerwerkbedrijf werken de gemeenten in de regio Midden- en Zuid-Kennemerland, Dunamare Onderwijsgroep, ROC Nova College, Spaarne Werkt en Kenter Jeugdhulp samen. Naast De Kloosterkeuken zijn er de Leerwerkbedrijven Restaurant De Ripper, scheepswerf De Chinook en bouwbedrijf De Adriaan. Meer informatie over Spaarne Werkt.

Resultaten

Door de uitstekende samenwerking met ROC Nova College kunnen onze jongeren hun vakdiploma’s voor de horeca halen. De meeste jongeren halen de landelijk erkende diploma’s voor MBO Entrée als horeca-assistent en MBO-niveau 2 als kok of gastheer/vrouw. In de afgelopen jaren hebben al honderden jongeren een traject doorlopen in ons restaurant. Veel van onze gasten zien onze voormalige leerlingen terug bij horecabedrijven in de regio Haarlem.

restaurant-de-kloosterkeuken

Samenwerkingen

Bekijk hier het overzicht van alle samenwerkingen met Restaurant de Kloosterkeuken.

restaurant-de-kloosterkeuken

Historische locatie

Op 6 Maart 1436 verscheen voor de Haarlemse schepenbank de weduwe Lysbeth Jan Bette Heinricxzoons. Zij liet het college van schepenen weten dat het haar wens was dat haar huis in de Dijkstraat (thans Antoniestraat) na haar dood ingericht moest worden tot een gasthuis voor arme lieden. Zij bedong dat het “Sinte Jacops Gasthuus soude hieten”, en dat het gewijd moest worden aan God en de heilige apostel Jacobus. De heilige beenderen van Sint Jacobus werden volgens de overlevering gevonden in Spanje. De exacte plek werd aangewezen door een ster. De plaats heet sinds die tijd Santiago (Sint Jacob) de Compostella (sterrenveld) en werd een beroemde bedevaartsplaats. Het Sint Jacobs Gasthuis verleende gastvrijheid en verpleging aan pelgrims die, op hun moeilijke reis naar Compostella, Haarlem passeerden. Na de Reformatie werd het Godshuis de plek in Haarlem waar katholieken verplicht werden hun eigen armen en bejaarden op te vangen. In de loop der eeuwen fungeerde het Sint Jacobs Godshuis als gasthuis, armenhuis, weeshuis en laatstelijk als bejaardenhuis. In 1971 werd het in gebruik genomen door de vereniging ‘Rosenstock Huessy huis’ naar de charitatieve naamgever Eugen Rosenstock Huessy  (1888-1973). Thans wordt het gehele complex gerenoveerd door Stadsherstel Amsterdam. De Kloosterkeuken is sinds 2000 gevestigd op deze bijzondere locatie.

9

Gastbeoordeling

Vijf redenen om bij ons aan te schuiven

  • Vakmanschap in de keuken
  • Verse en zelfgemaakte producten
  • Koken met de seizoenen
  • Sfeervolle historische locatie
  • Uniek opleidingsrestaurant

Openingstijden

  • Dinsdag t/m vrijdag
    17.30 uur – 22.00 uur
    (binnenlopen tot 19.30 uur)
  • Zaterdag Gesloten
  • Zondag Gesloten

Zie ook

Restaurant de Ripper