Over ons

Jongeren

In ons restaurant werkt een bijzonder team medewerkers. Dit team bestaat uit jongeren van 15 tot 27 jaar die (door welke oorzaken en omstandigheden dan ook) zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs. Bij ons krijgen zij de mogelijkheid om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat gebeurt door de combinatie van praktijkopleiding, goede begeleiding en samenwerking met elkaar.

Leermeesters

De dagelijkse leiding van De Kloosterkeuken ligt bij twee succesvolle en ervaren leermeesters. Chef-kok Ben van Hamburg, maître Richard de Groot, educatiemedewerker Lonneke van Dijk en trajectbegeleider Renée Heijne. Samen zorgen zij er voor dat de jongeren vanaf de eerste dag werken in een vaste groep in een goedlopend restaurant. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de goede zorg voor de gasten, zowel in de keuken als in de bediening.

Perspectief

Restaurant De Kloosterkeuken is een van de opleidingsbedrijven van Perspectief leerwerkbedrijven. In Perspectief werken de gemeenten in de regio Midden- en Zuid-Kennemerland, Dunamare Onderwijsgroep, ROC Nova College, Paswerk en Kenter Jeugdhulp samen. Naast De Kloosterkeuken zijn er de leerwerkbedrijven Restaurant De Ripper, scheepswerf De Chinook en bouwbedrijf De Adriaan. Meer informatie over Perspectief.

Resultaten

Door de uitstekende samenwerking met ROC Nova College kunnen onze jongeren hun vakdiploma’s voor de horeca halen. De meeste jongeren halen de landelijk erkende diploma’s voor MBO Entrée als horeca-assistent en MBO-niveau 2 als kok of gastheer/vrouw. In de afgelopen jaren hebben al honderden jongeren een traject doorlopen in ons restaurant. Veel van onze gasten zien onze voormalige leerlingen terug bij horecabedrijven in de regio Haarlem.

Samenwerkingen

Bekijk hier het overzicht van alle samenwerkingen met Restaurant de Kloosterkeuken.

Historische locatie

Op 6 Maart 1436 verscheen voor de Haarlemse schepenbank de weduwe Lysbeth Jan Bette Heinricxzoons. Zij liet het college van schepenen weten dat het haar wens was dat haar huis in de Dijkstraat (thans Antoniestraat) na haar dood ingericht moest worden tot een gasthuis voor arme lieden. Zij bedong dat het “Sinte Jacops Gasthuus soude hieten”, en dat het gewijd moest worden aan God en de heilige apostel Jacobus. De heilige beenderen van Sint Jacobus werden volgens de overlevering gevonden in Spanje. De exacte plek werd aangewezen door een ster. De plaats heet sinds die tijd Santiago (Sint Jacob) de Compostella (sterrenveld) en werd een beroemde bedevaartsplaats. Het Sint Jacobs Gasthuis verleende gastvrijheid en verpleging aan pelgrims die, op hun moeilijke reis naar Compostella, Haarlem passeerden. Na de Reformatie werd het Godshuis de plek in Haarlem waar katholieken verplicht werden hun eigen armen en bejaarden op te vangen. In de loop der eeuwen fungeerde het Sint Jacobs Godshuis als gasthuis, armenhuis, weeshuis en laatstelijk als bejaardenhuis. In 1971 werd het in gebruik genomen door de vereniging ‘Rosenstock Huessy huis’ naar de charitatieve naamgever Eugen Rosenstock Huessy  (1888-1973). Thans wordt het gehele complex gerenoveerd door Stadsherstel Amsterdam. De Kloosterkeuken is sinds 2000 gevestigd op deze bijzondere locatie.

9

op iens

Vijf redenen om bij ons aan te schuiven

  • Vakmanschap in de keuken
  • Verse en zelfgemaakte producten
  • Koken met de seizoenen
  • Sfeervolle historische locatie
  • Uniek opleidingsrestaurant

Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 18:00 tot 22:30 uur
  • Woensdag 18:00 tot 22:30 uur
  • Donderdag 18:00 tot 22:30 uur
  • Vrijdag 18:00 tot 22:30 uur
  • Zaterdag Gesloten
  • Zondag Gesloten

Entree van 18.00 tot 20.30 uur

Zie ook

Restaurant de Ripper